ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Игри и Упражнения от Психолог

Игри вкъщи за деца и ученици!

Открий изгубените мандарини

Скривате на разни лесни и почти видими места еднакви лакомства, например, мандарини. Мама, татко или който и да е от възрастните събира децата и „тъжно“ им съобщава, че е изгубил мандарините и ги пита дали ще му помогнат да ги намери. После „случайно“ намира една и така стимулира децата да започнат търсенето. Не забравяйте да преброите мандарините преди да ги скриете, за да не се окаже, че всички са намерени и децата търсят напразно.

Снежна битка с хартиени топчета

Направете „снежни топки“ от смачкана хартия или фолио и предложете на децата да поиграят на снежна битка.

Кой ще събере повече снежни топки

„Снежните топки“ от хартия или фолио могат да послужат и за втора игра – кой ще събере повече от тях в един съд. Дайте на децата кошнички,  кофички или торбички и организирайте състезание по събиране на „снежни топки“.

Кой пръв ще стигне до наградата

Очертайте на пода с цветна лепяща лента или тебешир коридори, в края на които сложете привлекателен за тях предмет. Всяко дете трябва да измине разстоянието от началото на коридора до предмета, а целта на играта е кой пръв ще стигне до наградата. В такава игра могат да участват и бебета, които вече пълзят – е, без да очакваме, че няма да променят решението си по средата на пътя, но пак ще бъде забавно.

Влакче

Дребосъците харесват игрите на влакче. Ето описание на две традиционни забавления за най-малките, които с радост ще се превърнат в локомотивчета и вагончета.

Къде е чорапът ми?

Полезна развиваща и забавна игра за две деца. Поставяме по един чифт от техните чорапи от двете страни на предмет или мебел, която децата лесно могат да обикалят, например маса. Всяко дете застава до чуждия чифт чорапи и по даден знак двете тръгват да бягат около масата в противоположна посока, като се стараят по-бързо да стигнат до своя чифт чорапи и да ги обуят. Ако децата са повече, може да се направи състезание по двойки в кръгове и директни елиминации, докато се излъчи един победител. Играта е подходяща и за по-големи деца и възрастни.

Хвани снежната топка

Малко по-сложен вариант на играта със „снежни топки“, направени от хартия или фолио. Участниците се разделят по двойки и застават един срещу друг на подходящо разстояние. Едното дете държи празен съд, например, пластмасова кофичка, а другото – пълен със „снежни топки“. То ги хвърля една по една към партньора си, а той се опитва да ги хване в съда. Ако децата са само две, просто могат да си разменят ролите.

Въдичари

В съвременния вариант на играта ни трябва бутилка, някаква връв, корда или дебел конец и химикалка или молив. Връзваме химикалката или молива с връвта, чийто горен закачваме за яката или деколтето на дрехата на детето, на врата. Връвта трябва да е толкова дълга, че химикалката да достига до бутилката. Целта на играта е да намерите начин да вкарате химикалката в бутилката, като през цялото време оставате с гръб към нея. Можете да добавите състезателен елемент и да засичате време.

Играта не е лесна и дори възрастните ще се забавляват с нея.

Навий кълбото

Всеки участник получава еднакво количество прежда или конец и молив. Победител е този, който пръв успее да намотае конеца около молива.

Игра на думи

Устен вариант на скрабъл, при който един от участниците казва дума и следващият трябва да състави нова, която започва с последната буква на тази дума. Например, единият казва „диня“, следващият „ябълка“, третият „анорак“ и т.н.

Тази игра може да има и други разновидности: най-много думи или имена с дадена буква; град, държава, животно, растение, име с една и съща буква и др., като тук ще трябва и да си водите записки. Началната буква се избира, като един от участниците започва да казва азбуката, като на глас изговаря само „А“, а по-нататък продължава наум, спира по сигнал на друг участник и обявява до коя буква е стигнал.

Карнавал

Със сигурност имате стари дрехи, които скоро не сте обличали, а и децата ще се забавляват да облекат някои от тях, например, булчинската рокля на мама и младоженския костюм на татко, а защо не най-малките да се вживеят в ролята на възглавничка, като се напъхат в някоя калъфка! С повечко желание, малко грим и затваряне на очите пред разхвърлянето на гардероба ще си осигурите невероятно забавление. И не забравяйте да го запечатате на фотосесия!

Малкият (и големият) готвач

Включете децата в приготовленията на храната. Ако имат желание, оставете ги да подредят масата! Нищо, че някоя салфетка може да не е точно под прав ъгъл на ръба на масата или някоя вилица да не е на правилното място – но децата ще бъдат горди от постигнатото и това ще повиши празничното настроение на всички.