ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Съвети от Психолог

Дайте на детето време за игра, но и не чакайте септември, за да започне преговора!

Ваканцията е може би най-дългоочакваното време от годината за всички ученици – претоварени от училищните задължения, те често свързват този период с пълна свобода и липса на отговорности. Времето от края на една учебна година до започването на новата обаче рядко е изпълнен със сладко нищоправене, което в крайна сметка не е и особено полезно в големи количества. Ключът е в баланса – през ваканцията следва да има както време за почивка, така и разнообразни и интересни занимания, които ангажират времето и вниманието на детето. Заниманията могат да бъдат най-различни – спорт, време сред природата, свирене на инструмент, уроци по рисуване, езиков курс…

Добре е да има време и за учене през ваканцията – то е необходимо, за да може детето да поддържа натрупаните през годината знания, както и за да се адаптира по-лесно през септември. Договорете се заедно с детето в кои дни то ще учи, по колко време, по кой предмет. Така то ще следва някакъв ритъм и е по-малко вероятно да протестира, когато предварително знае, че има някакво задължение в този ден.

Важно е родителите да помогнат на детето да структурира деня си. В учебен ден то прекарва средно 8 часа в училище – това означава доста свободно време през лятото, затова е важно да се знае с какво ще бъде запълнено, като всичко е въпрос на договаряне на това какво е важно и за двете страни. В един ден може да има време за различни неща – за игра на компютъра, за игра навън с приятели, за учене, за помагане с домакинските задачи и т.н. Разбира се, това не означава детето непременно да спазва строг график по часове всеки ден и така да не може да се почувства свобдно да решава как да прекарва времето си. А дори скуката не е лошо нещо, и понякога в нея се раждат много креативни идеи. Важно е обаче детето да има някаква обща рамка за това как ще протече денят.

Съобразете дейностите и с периода от ваканцията – ако сте отишли на почивка, използвайте времето, за да правите неща заедно и за да прекарате времето си пълноценно – разхождайте се, плувайте, играйте федербал, посетете някое ново място и т.н. Не очаквайте от детето да решава задачи по математика точно в тези 7-10 дни, в които сте отишли на море или на планина. През останалото време обаче, когато вие сте на работа, а детето е само вкъщи или за него се грижат други негови близки хора, можете да договорите, че днес например ще почете половин час книга по избор.

В края на учебната година децата обикновено са капнали от умора и несъмнено почивката през лятото е важна, но тук идва въпросът кой как разбира понятието „почивка“ – за някои може да е седене пред компютъра по цял ден, за други може да е преход в планината, а за трети сънят е най-добрата почивка.

Добър подход е да има баланс и заниманията да са свързани с това, което иска детето и от което има нужда. Иска да тича и да играе по цял ден? Чудесно! Мотивирайте го обаче да отдели час, в който да чете или да упражнява чуждия език, който учи. Ако детето прекарва по-голяма част от времето си пред компютъра или телефона, организирайте семеен пикник сред природата или игра с приятели. Отделете време, за да му обясните защо е важно да има разнообразие от дейности, като му оставете пространство да сподели с какво би искало да се занимава и какво му е интересно. Дайте време за игра, но и не изчаквайте септември, за да започнете с преговора на знанията – това ще стресира както детето, така и вас.

Ваканцията е времето, в което децата да могат да се забавляват и да си почиват активно, като ключвата дума тук е „активно“. В този период те могат да се отдадат на любимите си занимания, хобита и интереси. Ако все още нямат такива, ваканцията е един чудесен период, в който родителите да предложат на детето различни дейности, така че то да намери „своето нещо“.

Ролята на играта в детското развитие, особено при по-малките деца, в никакъв случай не бива да бъде пренебрегвана, а през ваканцията остава най-много време именно за нея. Чрез играта детето по естествен начин развива своето въображение, изразява емоциите си, научава модели на поведение и взаимодейства със света около себе си, учи се да общува по-успешно и с връстниците си. Важно е децата да имат пространство за различни игри по време на ваканцията, колкото и безсмислени да изглеждат те на родителите. В спонтанната игра децата изразяват себе си и учат по възможно най-ползотворния начин.

Нека обърнем внимание и на темата за игрите на компютъра или мобилните устройства, която често притеснява родителите на прага на лятото и перспективата за много свободно време. Всъщност играенето на видео игри може да има и позитивни страни. Както във всичко останало, и тук можете да постигнете благоприятен ефект върху децата, като има баланс между офлайн и онлайн заниманията. Част от уменията, които компютърните игри биха могли да развият, са решаване на проблеми, логическо мислене, бърз анализ и вземане на решения, памет. Разбира се, това не означава, че детето ще придобие всички тези умения, ако седи само пред компютъра. Офлайн активностите са не по-малко важни и благоприятни за детското развитие. Балансът между тях и игрите на компютъра биха допринесли за това детето да усвои различни умения по различен начин, а огромното предимство на видео игрите е, че детето вече ги харесва и се забавлява с тях.

За да бъдете по-спокойни като родители, можете заедно с детето да изговорите определени правила за ползване на дигиталните устройства по време на ваканцията – по кое време на деня, за колко време, какви да бъдат игрите.

Децата на различна възраст имат различни потребности, затова е важно да се подхожда индивидуално с всяко дете. Малките деца биха имали нужда от повече игра, повече време с родителите, както и от повече насочване за това с какво могат да запълнят пълноценно времето си през ваканцията. Отнасяйте се с уважение към техните желания и водете диалог, ако смятате, че в този момент е важно детето да чете книга, а пък на него му се играе. Договорете заедно ясни граници и правила за времето за забавление и времето за учене. Определете и последствията, в случай че правилата не се спазват – така детето ще знае какво да очаква. И ги спазвайте, разбира се.

При юношите правилата също биха свършили добра работа – договорете вечерен час, на кои места може да ходи младият човек и с кого, кои дейности е добре да избягва и защо, какво да направи, ако попадне в рискована ситуация. Можете да предложите различни дейности на вече порасналото дете за ваканцията – съществуват безброй възможности за летни лагери, езикови курсове, доброволчески програми, а защо не и работа. Това би помогнало да младия човек да се ориентира по-добре в това какво му харесва и какво не, както и какъв път да поеме за в бъдеще. Разбира се, свободното време, почивката и забавленията са важни и за юношите, така че им осигурете време и пространство и за тях.

Идеята на задължителната литература е да представи на учениците класически текстове, както от световната, така и от българската литература, в което принципно няма нищо лошо. Самият израз „задължителна литература“ обаче вече буди съпротиви у децата и тревога у родителите дали ще успеят да накарат детето си да прочете всички книги от списъка за лятото.

И за децата, и за родителите е важно да знаят, че има някакъв смисъл от четенето на точно тези книги. Като родители можете спокойно да поговорите с учителя на вашето дете и да попитате кои от тези книги са абсолютно задължителни и ще бъдат изучавани през следващата учебна година. Така може да ви е по-лесно да мотивирате детето да ги прочете. Ако в списъка има такива с по-скоро препоръчителен характер, заменете ги с други, които детето само си е избрало. Задължителната литература няма как сама по себе си да откаже едно дете от четенето. Тук идва ролята на родителя и неговото отношение към тази „задача“. В крайна сметка по-важно е детето да се научи да работи с един текст и да извлича смисъла от него, независимо дали текстът е част от задължителната литература, или не. Когато детето усвои тези умения, след това ще му бъде по-лесно да ги пренася в различен контекст.