ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Игри и Упражнения от Психолог

Упражнения за разтоварване и релакс!

След дългия учебен ден и продължително седене или стоене, тялото и духът ви имат нужда да се разтоварят. Много деца и ученици не само, че нямат време за спорт, но и нямат сили за това. Има обаче няколко лесни упражнения, които може да правите всеки ден след училище, за да възстановите и отпуснете напрежението в тялото си.

Ето кои са те:

1. Първото упражнение изисква да легнете на леглото или на пода на равно в близост до стена. Под главата сложете малка възглавница така, че прешлените да не усещат напрежение. Повдигнете краката си на стената.

Опънете ги, дишайте и издишайте дълбоко. Може от време на време да свивате и пак да опъвате краката си. Така постойте пет до десет минути. Това ще отпусне напрежението и умората в тях, ще намалите болките в гърба.

2. Второто упражнение изисква да легнете по гръб на пода. Вдигнете единия крак, а другият нека остане на пода изпънат. С помощта на колан или въже дръжте изправен и опънат повдигнатия крак. Въжето трябва да минава през средата на ходилото.

Постойте така между една и три минути и направете същото с другия крак. Това упражнение помага за укрепване на коленете, повишава вашата гъвкавост, подобрява храносмилането, облекчава менструалните и болките в гърба.

3. За следващото упражнение трябва да сте на колене. Отпуснете дупето върху петите си. Разделете леко бедрата. Наведете торса напред така, че гърдите ви да опират в бедрата и коленете. Опънете ръце напред и главата приберете навътре към бедрата.

Вдишайте и издишайте дълбоко. Стойте в продължение на около 30 секунди, ако сте начинаещи. Вдигнете се бавно от земята и издишайте. Повторете упражнението няколко пъти, за да намалите болките в кръста, гърба и шията и за да повишите вашата гъвкавост.

4. Легнете по гръб с отпуснато тяло. Сега свийте леко краката в коленете си, така че петите да се допрат. Дишайте дълбоко. Останете така около пет-десет минути и отпуснете. Тази поза ще намали менструалните болки, ще намали стреса и напрежението, ще повиши гъвкавостта на краката ви.

Не забравяйте да си пуснете любима музика! Музиката оказва влияние върху сърдечния ритъм. Когато сме превъзбудени емоционално би било добре да послушаме поне за 20 минути бавна музика, за да успокоим страстите, вилнеещи в съзнанието ни.

Сърдечният ритъм се синхронизира със спокойния музикален такт. За по голям ефект, бихте могли и да попеете малко. Това би подобрило настроението ви, същевременно засилва имунитета на целия организъм, освобождава от натрупаното напрежение и всички насъбрани негативни мисли.

Опитай и няма да съжаляваш!