ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Съвети от Психолог

Благодарност - Примерен Урок за развитие на емоционална интелигентност при деца!

Как да помогнем на детето да има благодарен поглед към света - да разбере за какво и на кого е благодарно?
 
 

Предлагам ви един примерен урок за развитие на Емоционална интелигентност при деца, който можете да проведете в класната стая, в домашна среда или в група от местната общност. 

В днешния свят е трудно за всяко дете да почувства, че има достатъчно. Винаги изглежда, че сякаш иска още по-хубави дрехи, или по-интересни играчки, или повече време пред телевизора. Разбира се, многобройните проучвания на специалисти в областта са единодушни, че постоянната „нужда за повече“ има своя антидот – и тя се нарича – Благодарност!

„Благодарността е, когато споменът се трупа в сърцето, а не в съзнанието!“ – Лайнъл Хемптън

Да се упражняваме в изразяване на своята благодарност има своите безбройни ползи. В този урок децата ще имат възможността да направят нещо собственоръчно – за нещо, на което са благодарни. После трябва да имат възможността да го подарят на някого, когото обичат!

Цел

Да разпознаят децата за какво са благодарни и да обсъдят, дискутират и коментират темата с останалите.

Инструкции към педагози за провеждане на урока

  • Съберете материали: – За този благодарствен жест ще са ви нужни материали по избор. Всяко дете ще може да събере каквито пожелае материали за своята творба, вие може да му съдействате като разберете идеята на творбата му и му помогнете да избере най-подходящите материали за нея. Ако ще изпращате по пощата тази творба – имайте предвид, че тя трябва да е удобна за изпращане в плик. Разбира се, винаги може да изпратите и колет – ако благодарствената ви творба е толкова голяма