ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Игри и Упражнения от Психолог

Как да започнете да водите личен дневник. Защо си струва да водите дневник?

Опишете своята лятна ваканция в дневник!

Писалката и хартията са били и ще бъдат едно от най-важните инструменти на успешния човек. Всички известни хора, включително Айнщайн, Наполеон и Леонардо да Винчи, постоянно работеха с дневниците си. Казват, че тази практика е въведена от Питагор. Едно от условията на учене във философската му школа беше да води дневен дневник, където учениците описваха всичко, което им се случи през деня. Първите дневници бяха наречени - Дневникът на Питагор.

Водене на дневник - Това не е прищявка и не е празно харчене на време. Това наистина е мощен инструмент. Нещо повече, многостранно е. Дневникът дори може да се нарече ключов фактор за успех. Първо, защото дава много. И второ, както каза Джим Рон, успехът е няколко прости действия, които човек повтаря всеки ден. Просто воденето на дневник е простото действие, което определя вашия успех. Важен въпрос: къде и как най-добре да съхранявате бележките си. Някои водещи тетрадки или дневници. Други предпочитат електронната поддръжка с помощта на текстов редактор или дори с помощта на специални програми. За компютърните ентусиасти подчертавам, че дневникът трябва да се води по стария начин, ръчно. Защото в същото време се включват дълбоките процеси в нашия мозък и неговите възможности се разширяват. По този начин можете да извлечете максимума от работата си.

Какво дава водене на дневник Постоянната работа с тефтер може да ви даде такива възможности и толкова много полезни моменти, за които може би дори не сте се сещали преди. Дневник - катализатор за творчество. Както доказаха учените, процесът на писане с дясна ръка стимулира мозъка, особено онази част от него, която е отговорна за творчеството. Когато човек „мисли” в писмена форма върху лист хартия, идеите често влизат в главата му, той е в състояние да намери решения на сложни проблеми. Защото при писане каналът за комуникация с подсъзнанието започва да се „изчиства“ и достъпът до Вселенското се отваря.

Дневникът организира мислите. Работата с тях се отнася до една от водещите техники за самопознание и личностно развитие. Ако мислите за тези въпроси, когато работите с Дневника, тогава това помага да разберете мислите си, в себе си и да разберете истинските си ценности.

Когато пишете, мислите ви се фокусират и постепенно стават по-ясни, ясни и по-информативни. Истинската сила на записите е, че те предоставят възможност да се гледа на живота от птичи поглед. Има възможност да видите същността на случващото се и дори това, което преди това беше скрито от вас. Добре е да използвате дневника за решаване на възникнали проблеми, когато търсите нови идеи, а също и когато трябва да изясните ситуацията или да оцените напредъка си.

Дневникът тренира паметта. Когато се опитвате да запомните събитията от изминалия ден възможно най-точно, за да ги анализирате, по този начин тренирате паметта си. Забелязва се, че с редовното журналиране паметта на човек се подобрява десетки пъти! Освен това винаги можете да погледнете в записите от изминалите дни, ако трябва да запомните нещо толкова важно.

Дневникът помага да познаваш себе си. Можете да съхранявате бележките си по различни начини. Можете да си припомните и опишете случилото се. И можете сериозно да работите върху личното развитие. Самопознанието е процес, при който човек се научава по-задълбочено, намира своите ограничения, разкрива своите възможности. Редовната работа върху себе си ви позволява да разберете по-добре себе си и да откриете своите силни и слаби страни. Написано добре, за да се изработят нови качества. Писмено можете да работите с негативни нагласи, можете да развиете нови навици. Ако винаги записвате мислите си и след това анализирате събитията, които са се случили, тогава можете да намерите причинно-следствени връзки между тях. И въз основа на това коригирайте поведението или отношението си към нещо. Дневникът стимулира ефективност. Работейки с мислите си, можете значително да повишите ефективността си. Мислейки в спокойна среда, виждате какво е важно и приоритет за вас и можете да планирате правилно деня си. Също така е добре да проведете писмен анализ на вашите дейности. За да направите това, вечер трябва да направите равносметка на деня си и да си отговорите на четири въпроса: Какво направих и какво не? Защо не направих нещо? Какво би могло да се подобри в работата ми? Какво ще правя в бъдеще в подобна ситуация? Ефектът от такава работа се усеща почти веднага. А по отношение на ефективността, дневникът има и друга полезна функция - помага да се концентрирате върху това, което правите и какво правите.