ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Съвети от Психолог

Домашни занимания за деца за дъждовните летни дни!

1) Търсене на съкровища
Принтирайте картинки от интернет или направете списък с неща, които имате в дома си. Накарайте децата да открият скритите съкровища вкъщи, а ако искате да направите играта дори още по-вълнуваща включете играчки, които децата са търсили и не са откривали през последните дни или не са виждали отдавна и ще се зарадват да открият. За по-висше ниво на играта можете да ги научите да търсят с „топло“ и „студено“ – за да ги научите да търсят според зададени насоки.

2) Изпечете нещо
Изпечете домашни бисквити заедно. Това е толкова лесно и забавно – забърквате всичко в една купа , а след малко вкъщи започва да ухае прекрасно. За да продължите прекрасната емоция – можете да занесете малко и на съседите. Накарайте децата да се чувстват част от процеса, като търсите заедно рецепта в интернет, Пинтерест и като им позволявате да бъркат тестото и да го изсипват с лъжицата в тавата за печене.

3) Направете си къмпинг
Извадете спални чували, фенерчета и си направете къмпинг. Някои от най-силните спомени на децата са свързани с общите ви занимания, пътешествие и преживявания на къмпинг, на пътешествие или приключение. След като направите къмпинга, съберете няколко любими книги и им почетете малко в тъмното с помощта на фенерчето.

4) Кино
Направете си домашно кино или кино под звездите – трябват ви пуканки, интересни филми и спуснати завеси. Шшшшшшшт, тихо – филмът започва!

 5) Чаено парти
Чаените партита не са само за момичета и не е необходимо да са приказни. Чаените партита може да са въображаеми (с въображаеми приятели или плюшени играчки), с японски мотиви (като се намотаете с чаршафи и шалове и седите на земята) или да послужи като добър урок по обноски, етикет и протокол. Без значение какъв сервиз ще ползвате и дали въобще ще пиете чай – децата ви ще се забавляват. Добавете някои от любимите му храни – бисквити, сирене или някакви храни за ядене с пръсти.

6) Букви, написани с тела
Използвайте децата като „материал“,с  който да напишете букви на пода. Така ;есно ще научат буквите, а ако вече ги знаят, ще пуснат въображението си в действие поне за ½ час. От друга страна без да забележат те правят малко гимнастика и упражнения за разтягане и подобряват баланса си. Можете да се опитате да „пишете букви“ и прави – дори още по-добро предизвикателство.

 7) Боулинг
Домашният боулинг може да е също толкова забавен колкото и истинският, без разходите за наем на алея и обувки. Подредете книги или използвайте кутии от мляко, за да направите лента. Подредете ролки от тоалетна хартия (пластмасови бутилки), и топки, направени от свити на топка чорапи или дреха, или просто като намерите малко и леко топче.

8) Пишете писма
Научете децата си на отдавна забравеното епистоларно изкуство. Научете ги как навремето са пишели писма, колко важно е било красивото писане (дебела чертичка надолу и тънка нагоре), използвайте красива хартия и пликове и напишете на любимата си баба (татко, леля, приятел) писмо. Покажете му красиви изрази, използвани в писмата в миналото, правилата за писане на писма (адреси, обръщения, сбогуване…). Ако децата ви са малки и все още не могат да пишат,. Нека напишат писмо от рисунки.

9) Представете си, че сте на пикник на забравено от Бога място 
Трябват ви одеяло на пода, някаква храна и си представете, че сте някъде, където никога преди не е стъпвал човек – какво има наоколо: тигри ин лъвове или бели мечки и пингвини… Питайте децата от къде трябва да си намерите храна, къде ще спите, какво ще облечете… Тази игра ще помогне на въображението им да се развихри, докато научават най-интересното за различните географски райони на света.

10) Пластилин
Когато другите игри не потръгнат, извадете пластилина. Той е идеално средство за развиване на фината моторика и дори и по-големите деца могат да си играят с него, като създават по-сложни фигури, букви и скулптури.

11) Танцувайте и пейте
Пуснете хубава музика и танцувайте и пейте!