ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Съвети от Психолог

10 занимания за родители и деца !

 

За 1-ви юни събрах за вас 10 занимания за родители и малчугани, които да направят празника по-забавен, интересен и запомнящ се.

Наредете пъзел

Независимо колко голямо е вашето дете, винаги може да прекарате един спокоен следобед, докато редите заедно пъзел. Може да е с облика на любим анимационен герой, с картина от място, което искате да посетите, а защо не и 3D пъзел на емблематична забележителност? В случай, че не сте фенове на пъзелите, тогава просто извадете старото "Не се сърди човече" и изиграйте една игра.

Пригответе си вълшебна отвара

Направете си заедно специален коктейл - вълшебна отвара, която да ви даде суперсили. Може да е фреш - микс от витаминозни цитрусови плодове, или пък специален шейк или смути. Блендирайте заедно плодовете и не забравяйте да си запишете тайната рецепта.

Филмов маратон

Организирайте си филмов маратон - може да е през целия уикенд или пък всяка вечер в рамките на една седмица. Отбележете си кои филми искате да гледате - дали да са поредица, която мислите, че ще се хареса на вашето дете, или пък ще се съобразите с неговите предпочитания и заложите на класически анимационни филми. За финал - пригответе пуканките и загасете лампите.

Организирайте изложба

Може да не сте следващия Ван Гог, но играта с цветове винаги е забавна, затова насърчавайте детето да дава воля на емоциите си чрез тях. Пригответе асортимент от материали - моливи, пастели, флумастри, цветни и бели листове, острилка, гумичка, шаблони за оцветяване. Организирайте кът, в който детето да се вихри, а накрая съберете рисунките и ги подредете за изложба.

Открийте вашето хоби

За едни може да е готварство, за други - градинарство, трети - роботика,  а за четвърти - колекциониране. Важното е да намерите нещо, което да вдъхновява и ентусиазира детето, така че вие да му помогне да развие тази своя страст. Покажете му колекцията си от салфетки, ако сте имали такава като по-малки, или пригответе нещо лесно и вкусно в кухнята.

Време за момчета и време за момичета

Организирайте си един типично мъжки или типично женски следобед - децата обичат да са част от света на големите, затова ще се радват на тази инициатива. Мама и нейната малка госпожица могат да си правят прически, маникюр или да обличат куклите, а мъжете - да играят с конструктор, да строят писта и гараж за колите, да ритат топка или да отидат на риболов.

Следобед в парка

Прекарайте един следобед с детето в парка - играта на въздух ще му се отрази добре, а и ще го умори, така че вечерта да се радва на дълбок и спокоен сън. Направете предварителна подготовка - при по-топло време може да вземете водни пистолети или да си правите сапунени балончета, да играете федербал или да четете приказка на някое одеяло.

Карайте колело

Като споменахме игрите на открито, направете си тур с колело. Измислете си маршрут - било то в парка, или по велоалеи до по-отдалечено място. Подгответе раница, в която имате нещо за хапване, вода и лепенки. Не забравяйте каските!

Бъдете туристи

Защо не си направите екскурзия из вашия град за един ден? Посетете емблематични забележителности и разкажете на детето по нещо интересно за тях. Вижте програмата на различни музеи и проверете дали няма нещо подходящо за възрастта на вашето дете. Винаги може да отскочите и до зоологическата градина.

На палатка - вкъщи

Може семейството ви да не е от най-активното и по-рядко да правите разходки в планината, но това не значи, че трябва да лишавате детето от преживяване като да спиш на палатка. Организирайте такова в добре познатите условия на вашия дом. Направете палатка от голям чаршаф или старо одеяло. Подредете отдолу надуваем матрак или спален чувал. Окачете лампички, пригответе вечерята в малка табла и хапнете в палатката. Със сигурност този момент ще остане приятен спомен за вас и вашето дете.