ОУ Отец Паисий
Основно училище в село Огняново, общ. Пазарджик

Домашни любимци

Какво ни кара да отглеждаме домашни любимци?        

Хората са единствените живи същества на планетата, които отглеждат животни, за да им бъдат те верни другари. За да съжителстват заедно с представител на животинския свят, те са склонни на какво ли не.                                                                                                        

 Въпреки това хората не получават нищо материално в замяна на това. Ето защо не можем да не се запитаме защо от толкова много години вече опитваме да превърнем дадено животно в пълноправен член на нашето семейство?                                                                

  Открай време учените се опитват да разгадаят кога точно хората са престанали да си бъдат самодостатъчни и са започнали да дресират животни.                                                                        

  Навярно преди около 27 хиляди години човеците са опитомили първите си вълци, след което те се превърнали в техни верни другари и са се трансформирали в кучета, сочи проучване цитирано от Би Би Си. След това отглеждането на кучета станало популярно сред редица общности, а по-късно и отглеждането на други домашни любимци. Причините за стопанисване на гадинка обаче невинаги са едни и същи. Оказва се, че в миналото за период от няколко десетилетия е било актуално твърдението, че отглеж-дането   на домашен любимец влияе благотворно на здравето на неговия стопанин.                                                                                                                                                  

 Мнозина дори настоявали, че собствениците на животинчета живеят по-дълго от останалите хора. Но категорични научни доказателства за това все още няма. Причината е, че някои проучвания наистина потвърждават хипотезата, но други я отхвърлят напълно.                                                                                                                                      

Според други изследвания отглеждането на домашен любимец има пряка връзка с постоянната нужда от социални контакти, която човек има. По думите на Джеймс Сърпъл - професор по животинска етика и благополучие в университета в Пенсилвания, САЩ, хората създаваме отношения с домашните си животните, тъй като сме много социален вид и искаме нужда от непрекъснато общуване. Специалистът също така отбелязва, че лицата, които не се радват на необходимата им социална подкрепа, са по-уязвими към заболявания.                                                                                                                                            

  В някои общeства пък домашните любимци се отглеждат не с идеята да бъдат гушкани и обичани, а като допълнителна работна ръка. От тях се очаква да бъдат пазачи и телоохранители, но не и приятели. Едно такова племе е Киембу от Кения. В неговия език дори не присъства дума за домашен любимец.                                                                            

Оказва се също така, че хората много често осиновяват домашен любимец, тъй като други вече са го направили. Ето защо това може да се нарече социално заразно действие, смятат още специалистите.                                                                                                                   

Ясно е, че през различните периоди и в отделните култури животните се отглеждат по различни причини. Така че дори и днес на учените им е трудно да кажат единодушно защо продължаваме да се грижим за какви ли не гадинки.

Домашни любимци за деца

Screenshot_2020-05-29 Какъв домашен любимец да изберем за подарък

Децата и домашните любимци се погаждат много добре. Нещо повече, малчуганите обичат да си играят с животни.   Най-подходящите домашни любимци за деца са:  

 Куче                                                                                                                                                  

Кучетата и децата се погаждат отлично. Има само един недостатък на тяхното съжителство, кучетата изискват много грижи.   Кучето е отличен домашен любимец за срамежливо и по-затворено дете. Освен че създава усещане за сигурност и малчуганът се чувства защитен в неговата компания, кучето ще се превърне в неговия най-добър и верен приятел, с който дете ще започне да говори и споделя. Това е важно за бъдещото самочувствие и психиката му.                                                                                                                

 Рибки                                                                                                                                              

  Рибките са тихи, непретенциозни и красиви за наблюдаване. Те са идеалния избор за първи домашен любимец. Оставете децата си да изберат видове рибки, за които да се грижат. Почиствайте редовно аквариума, проверявайте температурата на водата. Децата отговарят за  ежедневното  им хранене .                                                                                                       

 Котка                                                                                                                                                                                                        

  Котките са пухкави сладурчета, които децата харесват. Но не всички деца им даряват вниманието си. Шумните и палави деца се радват повече на котки. Всъщност те са подходящо приятелче за хиперактивните деца, тъй като козината и мъркането им действат успокояващо.                                                                                                                        

 Папагал                                                                                                                                                                             

Птиците са чудесен избор за семейство с малко жилищно пространство. Те са пъстри и сладкопойни. А и са лесни за отглеждане. Може дори да ги научите да говорят или поне да казват някои фрази. Те са изключително интелигентни животни, които могат да бъдат обучени на различни команди. Папагалът трябва да си има половинка  . Пък и две папагалчета са много по-забавни от едно, повярвайте ми!                    

Хамстер                                                                                                                                      

Хамстерите са добра идея за семейство с малко жилище  . Към тях можем да добавим и морските свинчета, които отлично се разбират с деца и са най-общителният от всички видове гризачи. Недостатък е, че трябва да се полагат много грижи и за двата вида животни.                                                                                                                                                      Костенурка                                                                                                                                   

   Убедете се, че детето ви обича костенурки, преди да му вземете. Някои деца се плашат от вида на тези бавни животни. Но те са цветни, интересни и забавни за наблюдаване. Детето със сигурност ще се радва да ги научи да си играят, да ги гледа как се разхождат в дома ви. Бавните им движения са очарователно смешни.  Сухоземните костенурки са любимци, които не предизвикват алергии, живеят много години и са изключително забавни.                                                                                                     Зайче                                                                                                                                                                          

   Когато си взимате зайче, убедете се, че то обича децата. Някои зайци не обичат да бъдат галени. Иначе зайчетата са лесни за отглеждане и не създават много грижи. Може дори да ги научите на някои команди, трикове или игри.  Има декоративни зайчета, които могат да бъдат част от вашето семейство в продължение на години, стига да се грижите правилно за тях.